Volkoren Whoppers

door Lucas de Waard

Verscheen eerder op The Post Online

Ze verkopen tegenwoordig volkoren Whoppers bij Burger King. Nu kun je zeggen: prima, ieder zijn smaak. Maar dat is natuurlijk niet waar. Volkoren Whoppers zijn vies. Dat komt omdat ze het hele concept van de Whopper onderuit schoffelen.
Een Whopper is een druipend sponsbroodje met zompige kaas, nat vlees en heel veel saus. Voeg daar ineens iets gezonds aan toe en het hele idee is naar de knoppen. Zo’n volkorenbroodje absorbeert bovendien die kleffe derrie helemaal niet goed, en is dusdanig dominant van smaak dat ineens opvalt hoe smakeloos de rest is. En waarom? Voor wie?
Als je iets gezonds wil eten, koop dan geen Whopper! Voor mensen die geen Whoppers lusten zijn linzen uitgevonden.

Dat de wereld vergeven is van gezondheidsinitiatieven mag geen verrassing heten. Geeft ook niks, natuurlijk. Is zelfs heel goed. Er zijn teveel dikke kinderen, lees ik overal, en ik snap best dat we dat niet moeten hebben, dikke kinderen.
Fastfood schijnt voor een groot deel debet te zijn aan dit probleem. Aldus zou ik zeggen: houd die stakkertjes weg bij de McDonalds. Neem ze er eens per jaar mee naartoe en laat het daarna weer 365 dagen afgelopen zijn met die klets.
Maar ja, zo’n maatregel bevat het woordje ‘nee’. En daar houden we niet van.
En dus kun je nu bij de McDonalds een Happy Meal krijgen waarin – let op – de friet is vervangen door appelpartjes, de cola door een kartonnetje melk en in Amerika nu zelfs het cadeautje door een bakje yoghurt.
Dus: géén cadeautje… maar een bakje yoghurt.
Ik was als tienjarige niet bepaald mondig, maar dit zou ik niet pikken. Mij een beetje meenemen naar de McDonalds – op de Efteling na de allerfijnste plek in de wereld – en me dan nóg stommer eten voorzetten dan wat ik thuis krijg! Dat is niet verantwoord maar ronduit gemeen!

Wie de schop aan de wortel van fast food wil zetten zou ik willen adviseren: eet het niet. En wie kinderen wil leren dat het slecht voor je is: leer kinderen dat het slecht voor je is!
Maar dat kunnen we niet. Het moet allemaal wel leuk blijven. Aldus gaan we bij de hamburgertent – want dat is het! – wortels zitten eten en verzinnen we het ene mallotige pret-diëet na het andere. Dan lijkt het net een spel.

Een vriend van mij kreeg laatst van zijn eega een selderij-hotdog bij de lunch. Met yogonaise er overheen.
‘Lekker hè?’, smulde ze vervolgens zelf, ‘eigenlijk veel smaakvoller dan zo’n klef ding van de Hema!’
Dat is diëten anno nu. Alles wat we eigenlijk het lekkerst vinden namaken met gezonde rommel en dan kirren dat het nét zo zalig is! Kookprogramma’s vol lullen met ellendige recepten als pastinaak-lasagne, bieten-friet en prei-milkshakes en dan maar hopen dat je het op een dag zelf ook niet meer proeft.

Kijk, ik weet ook wel, we zijn een heel end gekomen. We hebben bijvoorbeeld manieren gevonden om linzen minder ranzig te maken. Dat is een grote stap. Maar het maakt ze nog niet lekker. En dat geeft ook niet. Gewoon opeten en vooral niet proberen er – ik noem maar wat – pannenkoeken van te maken.

Helaas, we leven in een wereld waarin het elke dag feest moet zijn.  Maar dan wel verantwoord. Dus maken we nu volkoren Whoppers, drie verschillende soort Cola Light en gezonde Happy Meals zonder cadeautje. Omdat het wel leuk moet blijven, zelfs al wordt het daardoor heel erg stom.