Wietpas

door Lucas de Waard

Dag lieve lezers. Welkom bij een nieuwe editie van “Politiek voor te lachen”! De verkiezingen naderen en zoals u weet heeft Zoalsdewaardis.nl de waan van de dag hoog in het vaandel, dus gaat u er maar eens lekker voor zitten.
Deze week gaan we het hebben over de wietpas. U heeft het vast allemaal meegekregen, maar voor de weinigen onder u die vandaag uit een coma ontwaken zal ik dit staaltje blote-billen-politiek nog eventjes uit de doeken doen. Dat is namelijk leuk.

De wietpas is een maatregel van Ivo Opstelten. Ivo is demissionair minister van justitie, en in zijn vrije tijd spaart hij kinnen. De wietpas is één van zijn vlaggenschepen. Met deze pas, die alleen met de Nederlandse nationaliteit bij het gemeentehuis verkrijgbaar is, mag je de coffeeshop in. Om wiet te kopen. Heb je geen pas, dan krijg je geen wiet. Dus mensen met pleinvrees, voortvluchtigen, iedereen zonder geldig paspoort en vooral toeristen kunnen Ivo welvoeglijk de bout hachelen. Geen hasjiesj voor hullie. Dat zal die moffen met hun interrail-kaart leren.
Omdat heel Nederland op de klompen aanvoelde dat deze domme maatregel binnen no time in een grote berg dampende compost zou veranderen probeerde men, van werkelijk álle kanten, de minister te waarschuwen. Vergeefs, uiteraard. Want de minister deed wat tegenwoordig iedere politicus doet met organen die betaald worden om hem te adviseren: niet luisteren. Vrolijk zwaaien, wat honende keelgeluiden maken, en vervolgens tóch doorvoeren.
Het resultaat hiervan is een paar dagen geleden gepubliceerd in een koddig rapportje. De klandizie van de coffeeshops is teruggelopen met om en nabij tachtig procent. Die mensen zijn niet gestopt met blowen. Nee nee, deze mensen kopen hun wiet tegenwoordig op straat. Van dealers. En dealers, dat weten we allemaal, zijn boeven.
Dus om -gewoon voor de gezelligheid- de boel even samen te vatten: Onze minister van justitie heeft een maatregel bedacht waarover ieder gespecialiseerd onderzoeksbureau zei ‘Daarmee creëert u een nieuw en gigantisch draagvlak voor illegale handel, resulterend in een astronomische toename van softdrugsdealers’. Vervolgens heeft de minister die maatregel tóch doorgevoerd. En nu is er – u raadt het al- een nieuw en gigantisch draagvlak ontstaan voor illegale handel, resulterend in een astronomische toename van softdrugsdealers.
O, en als bonus heeft een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland gratis en voor niets een nekschot gekregen. Maar dat is een ander verhaal. Ook grappig, maar onze tijd is kostbaar, dus daar hebben we het nog wel eens over.

In het najaar zijn er weer verkiezingen. Na die verkiezingen komt er een nieuw kabinet. Met ministers. En na hun beëdiging gaan deze vrolijkerds door waar Ivo ophield. Lekker wetjes doorvoeren omdat het kan. Omdat politici dat nu eenmaal doen. Maar niet voordat ze ons verteld hebben dat Nederland het hoofd moet bieden aan vraagstukken groter dan het leven zelf, aan dreigingen die hun weerga zelfs in onze ergste nachtmerries niet kennen. En dat zij die dampende klus voor ons gaan klaren.

Dit was ‘Politiek voor te lachen’ voor vandaag, lieve lezers.
Volgende week: Fleur Agema.
Daag!